Monday, 3 December 2012

5 kesalahan senaman yang sering dilakukanBersenam dengan perut kosong- Apabila anda bersenam dengan perut kosong, ianya agak mustahil untuk tubuh anda membakar lemak dengan baik. Ini adalah kerana karbohidrat diperlukan ketika proses pembakaran lemak. Sekiranya ia tidak didapati, otot anda akan bekerja sendiri ketika proses tersebut, dan akan menyebabkan kerosakan pada otot  dan bukan untuk membinanya.

Tidak melakukan pemanasan badan- Ramai yang tidak memberi sepenuh perhatian terhadap perkara ini. Sedangkan pemanasan badan adalah perkara yang amat penting untuk mengelakkan kecederaan terhadap otot-otot anda. Peruntukkan sekurang-kurangnya 5 minit untuk memanaskan badan sebelum anda melakukan apa-apa senaman.

Tidak dilakukan secara konsisten- Untuk mendapatkan sesuatu hasil daripada senaman yang dilakukan, ia perlu dilakukan dengan konsisten. Ramai yang menganggap senaman boleh dilakukan apabila dirasakan perlu sahaja, sedangkan ia memerlukan penjadualan yang khas untuk anda melakukannya.

Tidak menjaga pemakanan- Ada juga pendapat yang menyatakan bahawa apabila anda sudah melakukan senaman, anda bebas untuk memakan apa sahaja. Ia sememangnya tidak benar. Penjagaan pemakanan adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tubuh anda.

Tidak dilakukan secara berperingkat- Senaman adalah merupakan suatu proses. Anda tidak boleh secara tiba-tiba mengerah otot anda daripada melakukan suatu yang diluar kemampuan. Lakukannya secara berperingkat dan cuba untuk memperbaikinya dari semasa ke semasa.

No comments:

Post a Comment